En ny nationell yrkesprofil för cykelreparatörer

En ny nationell yrkesprofil för cykelreparatörer

 
 
 

Hur vet man vad som krävs för att titulera sig cykelreparatör? Den frågan har Nordiskt Valideringsforum och Cykelbranschen funnit svaret på. Tillsammans har vi utvecklat en nationell kompetensprofil för cykelreparatörer, vilket i praktiken innebär att branschen för första gången har fastslagit vilka grundkompetenser som krävs i yrkesrollen.

En av de kommuner som haft stor nytta av den nya kompetensprofilen är Uppsala kommun, som med stöd av Nordiskt Valideringsforum använder programmet för att validera cykelreparatörer som arbetar på jobbcenters verkstäder.

Valideringsprogrammet baseras på OCN-metoden och utgår från den nationella kompetensprofilen. Genom att genomgå programmet får reparatörer bevis för sina kompetenser och ett intyg på att deras kunskap är i linje med branschens etablerade krav, vilket i förlängningen stödjer individens utveckling och säkrar kvalitén i verksamheten.

 

Vi ser ett stort värde i programmet - både för våra verksamheter och för de anställda som genomgår valideringen. Vi har ett gott stöd från Nordiskt Valideringsforum, i både process och utbildning. Tack vare ett färdigt valideringsprogram och en nationellt erkänd profil så kan vi på ett enkelt och trovärdigt vis belysa den kompetens som finns hos våra reparatörer och säkerställa att våra verksamheter linjerar med branschens behov.


Stefan Hellström, Informatör på Arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala Kommun

Nyfiken på validering?

Funderar du på validering av kunskap och lärande i din verksamhet? Vi erbjuder en enkel och tillgänglig metod och professionellt stöd till kommuner, företag och organisationer för att validera lärande och kompetens på alla nivåer.

Hör av dig till oss idag så berättar vi mer!