Under 2023 och 2024 har Svenska Badbranschen tillsammans med sina medlemmar arrangerat framtidsträffar med viktiga lokala aktörer. Syftet har varit att samla branschen lokalt, informera och samtala om branschens behov av kompetensförsörjning och möjligheten med att arbeta på en badanläggning.
Under 2022 till 2023 har yrkesprofiler och en verktygslåda tagits fram för introduktion och validering av nya och befintliga medarbetare mot kompetensbevis och yrkesbevis. Under arbetets gång har 35 personer utbildats till yrkesbedömare runt om i landet. Deras roll är att stödja nya och befintliga medarbetare i deras yrkesutveckling. Målet med framtidsträffarna har varit att öppna upp för samtal som engagerar och inspirerar till samarbete mellan badanläggningar och andra aktörer. Förhoppningen är att arbetet ska generera nya öppningar för fler rekryterings- och karriärvägar, till exempel från arbetslöshet in till badbranschen. Där spelar arbetet med lärande, praktik och validering på arbetsplatsen en avgörande roll.
Owe Marstorp, Nordiskt Valideringsforum, är projektledare för Framtidsträffarna.
Hur har dessa träffar tagits emot av branschens aktörer och personal? Hur ser behovet ut?
– Vi har nu genomfört fyra större och ett par mindre framtidsträffar. Gemensamt för samtliga är att samtalet och dialogen är efterlängtat. De som deltar är lokala och regionala badanläggningar både kommunala och privata tillsammans med aktörer från Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsenheter, Komvux, Gymnasieskolan, kommunala chefsnätverk, omställningsfonden, Badmästareförbundet, Svenska Livräddningssällskapet, Kommunal, Sobona samt Nordiskt Valideringsforum.
– Tillsammans har deltagarna både tyngd och erfarenhet som leder till bra samtal och diskussioner. Många badanläggningar upplever sig som ensamma med stora utmaningar kopplat till kompetensförsörjning, karriärvägar och skötsel av sina badanläggningar. Här blir det viktigt att fortsätta samtala både lokalt och regionalt och stödja till ökat samarbete, utbildningsinsatser och arbetssätt kopplat till introduktion och validering av nya medarbetare och befintliga medarbetare, säger Owe.
Owe Marstorp
Hur kan samverkan och validering stödja badbranschens kompetensförsörjning framåt?
– En ensam aktör är inte en stark aktör. Svenska Badbranschens initiativ att bjuda in till framtidsträffar med presentationer och samtal om kompetensförsörjning med möjlighet till gemensam struktur och samlade resurser gör skillnad. Vi ser i en pågående undersökning att drygt hälften av branschens anställda är timvikarier. Det innebär att de lokala badanläggningarna behöver lägga ner mycket egna resurser på att säkerställa funktion och färdigheter så att arbetsplatserna fungerar säkert för både anställda och de badande gästerna. Detta är just nu en stor utmaning för badbranschen.
Positivt är nu att flera initiativ lyfts fram från Komvux att starta utbildningar mot badyrket. Vi ser även att Arbetsförmedlingen tillsammans med arbetsmarknadsenheter ser över möjligheterna att stödja introduktionen. Omställningsfonden erbjuder finansiering för genomförande av validering mot de framtagna yrkesprofilerna. De badanläggningar som nu utbildat yrkesbedömare och börjar samverka i denna omställning ligger i framkant. De kommer vara en viktig resurs för Svenska Badbranschens medlemmar och viktiga aktörer. De utgör även en viktig resurs för både externa aktörer och de personer som befinner sig utanför arbetsmarknaden och som är intresserade av att finna en sysselsättning eller utveckla sig i yrket mot badvärd, badteknik eller i den framtida yrkesrollen Badmästare.
Framtidsträff i Umeå, 19 oktober 2023
Finns det något som du tar med dig ifrån träffarna?
– Det som blivit synligt under dessa träffar är vilka fantastiska personer som är verksamma i branschen och vilket spännande arbete som genomförs med allt från babysim, simskola, hantering av säkerhet, sociala umgängesformer och värdskapet. Här samlas besökare i olika åldrar, med olika kulturell bakgrund och med olika intressen för en hälsosam och omväxlande livsstil. Här finns en yrkeskår att vara stolt över!
Hur ser planerna ut med framtidsträffarna framöver?
– Inför hösten planeras nu tre större framtidsträffar. Vi har siktet inställt på Småland i oktober, Norrbotten i november och Stockholm i december. Det är ett bra tillfälle för de lokala och regionala anläggningarna och aktörerna att träffas för att stärka dialogen och lyfta fram möjligheterna med att agera utifrån en gemensam vision och målbild.