Utbildning:

Bedömare inom OCN-metoden

Anmäl dig här!

Välkommen till bedömarutbildning!
Den leds av erfarna utbildare inom validering.

Obs! Sista anmälningsdag är två veckor före respektive kurstillfälle. Antalet platser är begränsade. Innan du anmäler dig behöver din organisation också teckna ett avtal med oss på Nordiskt Valideringsforum.

Rollen som bedömare inom OCN-metoden är en viktig roll i arbetet med lärande, validering och erkännande av individers kompetenser. Denna utbildning vänder sig till dig som vill börja arbeta som bedömare inom OCN-metoden och som vill göra skillnad för individer genom att synliggöra deras kompetenser.

Utbildningen sker digitalt, via Teams, och består av fem digitala träffar. Den som deltar i utbildningen behöver också avsätta tid för obligatoriskt inläsning av material och för de uppgifter som ska göras inför varje träff.  Alla tillfällen måste genomföras i kronologisk ordning. 

Läs mer om utbildningen nedan!

Har du frågor? Tveka inte ta kontakt!

Vem kan bli bedömare?

Rollen som bedömare passar arbetsledare eller handledare som vill jobba med lärande och bedömning för att erkänna individers kompetenser. Rollen handlar om att hjälpa kollegor, medarbetare och deltagare att växa. Som bedömare är det bra att ha en vana och intresse av att leda och coacha andra människor. Det är viktigt att ha en pedagogisk förmåga och vilja att se andra personer utvecklas och lära sig. Det är även viktigt att kunna hantera och arbeta i digitala verktyg som stöd för arbetet med lärande och validering.

Vad innebär rollen som bedömare?

Rollen som bedömare innebär att stötta personer under valideringens gång, genom att samla in bevis på lärande, utföra bedömningar och hantera dokumentation. Det kan också innebära att stödja andra handledare som behöver involveras i valideringsprocessen. Till hjälp i arbetet finns verktyg med färdiga frågor, övningar och checklistor. Materialet är digitalt men kan också skrivas ut på papper.

I utbildningen kommer du att få lära dig hur arbetet med lärande och validering med OCN-metoden går till. Du kommer att få kunskap och förståelse om metoden och hur den används för att kartlägga, bedöma och genom det synliggöra vad en person faktiskt kan. 

Validering innebär att man säkerställer att en person kan det som behövs inom ett visst område. För detta används den kvalitetssäkrade OCN-metoden. OCN står för Open College Network.

Fem digitala utbildningsträffar

Utbildningen sker digitalt, via Teams, och består av fem träffar som leds av erfarna utbildare från Nordiskt Valideringsforum med lång praktisk erfarenhet av validering. Utöver de digitala träffarna krävs att deltagaren sätter av egen tid för obligatorisk inläsning av material och för de uppgifter som ska göras inför varje träff. Uppskattad tid mellan träffarna är tre till sex timmar. Alla träffar inom respektive utbildning måste genomföras i kronologisk ordning. 

Validering

Under utbildningen kommer deltagaren att validera en person som finns i deltagarens verksamhet. Det är för att prova på metoden i praktiken. Deltagaren i utbildningen kommer därefter att få validera sina egna kunskaper och färdigheter till Bedömare inom OCN-metoden. Efter godkänd validering erhåller deltagaren ett kompetensintyg.

Ubildningens upplägg och innehåll

Träff 1:
Introduktion

En introduktion till utbildningen. Vi går igenom utbildningsprocessen och gör en individuell utbildningsplan.

Träff 2:
Upplägg för validering

En utbildningsträff om att skapa planering och upplägg för olika former av valideringsprocesser, följt av praktiska övningar.  

Träff 3:
Samla underlag och bevis

En utbildningsträff om arbetet med att samla in underlag och bevis för individers kunskaper och färdigheter.

Träff 4:
Bedömning

En utbildningsträff om hur bedömningar går till och vad som är viktigt att tänka på arbetet, följt av praktiska övningar.

Träff 5:
Samlad bedömning och dokumentation

En utbildningsträff om arbetet med att skriva samlade bedömningar och sammanställa  dokumentation.

Avslutad utbildning

För att bli godkänd OCN-bedömare krävs följande:

 

  • Närvaro vid utbildningsträffarna
  • Genomgång av utbildningsmaterialet
  • Genomförd validering av minst en person i den egna verksamheten
  • Slutförd validering av kunskaper och färdigheter till Bedömare
    inom OCN-metoden

 

Efter det sista utbildningstillfället har deltagaren sex månader på sig att slutföra sin validering till Bedömare inom OCN-metoden.

Vad händer sen?

Efter erhållet kompetensintyg kan deltagaren arbeta som bedömare inom OCN-metoden. Bedömare har fortsatt stöd från bland annat Intern Kvalitetssäkrare och kommer att bjudas in till gemensamma bedömarträffar för kompetensutveckling och nätverkande inom OCN-nätverket.

Click to access the login or register cheese