Hur kan vi med OCN-metoden ge stöd till kompetensförflyttning? Och hur tydliggör vi vad man behöver kunna på en arbetsplats – så att kommun och den lokala arbetsmarknaden tillsammans skapar möjligheter för människor att växa i sin kompetens?
För att lyfta dessa och många fler frågor och funderingar, bjöd Nordiskt Valideringsforum in till en dag med OCN-metoden i fokus. Deltagare från över 15 kommuner och aktörer i södra Sverige fick inspirerande exempel på arbete med validering i två kommuner, samt veta mer om OCN-metoden tillsammans med givande diskussioner och workshop.
Karin Olsen från Helsingborgs kommun lyfte fram deras arbete med Nordiskt Valideringsforums öppna program inom olika yrkesområden. Det innebär att de strukturerat samarbetar med praktikhandledare på olika arbetsplatser. Karin menar att OCN-metoden skapar gemensam planering och förväntning för alla inblandade samt en tydlig lärandeprocess som slutligen ger ett intyg till deltagaren i valideringsprocessen.
Dheya Kadhem från Östra Göinge kommun berättade om hur de arbetade med OCN-metoden i validering av personer i jobbförberedande insatser. Östra Göinge har ett tydligt mål – genom att skapa individuella planer mot arbete eller studier, blir deltagaren motiverad och målinriktad och därmed anställningsbara.
Förutom att OCN-metoden tydliggör lärande och kartläggning, ser Dheya flera vinster med deras arbete. Bland annat anser deltagarna i valideringarna att de har fått en tydlig språkutveckling, att integration har skett i praktiken – d v s på riktigt, samt att man har utvecklat sitt lärande.
- Anders Lundberg
- Nyhet
Dela gärna detta med vänner och kollegor. Tack på förhand!