Nordiskt Valideringsforum
  • Lösningar
  • Verktyg
  • OCN-metoden
  • Om oss
  • Nyfiken?
  • Jobba här
  • Logga in
2019-06-07

Ny branschvalidering inom utemiljö

Ny branschvalidering inom utemiljö
2019-06-07

Alla som arbetar inom skötsel och underhåll av utemiljö kan framöver validera sin kompetens för att få yrkesbevis. Detta kommer att rikta sig till uppemot 50 000-60 000 personer i Sverige. Valideringen kan ske över tid, direkt på arbetsplatsen – med stöd av OCN-metoden och utbildade bedömare. Dessutom finns möjlighet att validera kompetenser på grundläggande nivå, som förenklar insteget till branschen genom systematiserad introduktion, praktik eller säsongsarbete.

En ny modell för validering av kompetenser inom utemiljö håller på att införas. Den baseras på OCN-metoden (Open College Network)och är i led med utemiljöbranschens arbete för att ta ansvar för både kvalitetssäkring och kompetensförsörjning.

Yrkesbevis 1 via validering med OCN

Det är TCYK, Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté, som står bakom yrkesbevisen. De som idag har rätt att utfärda TCYKs yrkesbevis kan efter en tilläggsutbildning till OCN-bedömare använda validering med OCN-metoden (Open College Network) för att utfärda Yrkesbevis 1.

Det innehåller 44 moduler inom maskiner och verktyg, vegetationsytor (träd, buskar, perenner, gräs), markbeläggningar, lekplatser, skötsel och underhåll av naturmark samt produktionsstyrning – arbetsplanering, allmän yttre skötsel och översyn samt mark- och växtkunskap.

 

Utemiljö Bas - för insteg till branschen

Det finns även ett innehåll på grundläggande nivå, Utemiljö Bas. Detta förenklar insteget till branschen och kan användas för validering vid exempelvis introduktion, praktik eller tillfälligt säsongsarbete. Särskilt i de fall när deltagaren inte direkt är på väg mot yrkesbevis. Det blir tydligt vad man behöver kunna och hur deltagaren kan visa detta och de som genomgått Utemiljö Bas klarar enklare av nivån på Yrkesbevis 1 i ett eventuellt senare skede.

"Validering mot yrkesbevis är en viktig del av branschens arbete med kvalitetssäkring och kompetensförsörjning. Det här är ett stort lyft för alla som arbetar med skötsel och förvaltning av utemiljö.”
Lennart WahlstedtUtemiljö och Kretsloppsstrateg, Bostadsaktiebolaget Poseidon och projektledare TCYK

Framtaget i ett samarbetsprojekt

TCYK – Trädgårdsnäringens centrala yrkesnämnd har via Bostadsaktiebolaget Poseidon och Nordiskt Valideringsforum fått tillgång till nya beskrivningar av läranderesultat, det vill säga vilka kunskaper, färdigheter och kompetenser man behöver i utemiljöbranschen (motsvarande innehållet i Yrkesbevis 1). Kopplat till läranderesultaten finns även bedömningskriterier och innehåll som har relevanssäkrats i samverkan med TCYK och andra branschföreträdare.

 

trimmer validering utemiljö

Det finns med andra ord en unik chans att förbättra utbildningar, verksamheter och höja kompetensnivån ytterligare. Dessutom kan fler få Yrkesbevis framöver. De organisationer och bedömare som deltar bidrar till att ytterligare höja den framtida standarden i branschen.

 

50-60 000 arbetar inom utemiljö

Det är inget litet yrkesområde som täcks av TCYK – Trädgårdsnäringens centrala yrkesnämnd. Enligt SLUs branschbeskrivning (2017) uppskattas det totala värdet av den svenska trädgårdsbranschen till 32 miljarder kronor med sysselsättning för cirka 50-60 000 personer på hel eller deltid över hela Sverige i ett stort antal företag och verksamheter.

Utemiljöverksamhet ingår även som en del av fastighetsförvaltning i stort och inkluderar bland annat bostadsområden, parker, kyrkogårdar, idrottsplatser och institutioner som skolor och sjukhus. Det gäller även industri- och kontorsfastigheter samt gröna gatu- och vägområden.

 

Vilka står bakom TCYK?

Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté är en ideell intresseorganisation bestående av arbetsgivar-, arbetstagar- och intresseorganisationer inom utemiljö och fastighetsbranschen.

De organisationer som gemensamt står bakom och driver TCYKs verksamhet är

  • Kommunal
  • Gröna Arbetsgivare
  • Svenska kyrkans arbetsgivareorganisation
  • SKKF – Sveriges Kyrkogårds och Krematorierförbund
  • Trädgårdsanläggarna STAF
  • Sveriges Allmännytta (fd SABO)
  • LRF Trädgård
  • FSK – Föreningen Sveriges Kyrkogårdschefer
  • FSS – Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare
 

Hur går valideringen till?

Bevisinsamling – Bedömning – Kvalitetssäkring

Validering innebär att man säkerställer att man kan det som behövs inom ett visst område.

Valideringen kan påbörjas under utbildning, vid praktik, vid introduktion på en arbetsplats eller som en process under pågående arbete.

Valideringen genomförs av utbildade OCN-bedömare, som i fallet utemiljö också behöver vara av TCYK godkända yrkesbedömare. De kan också dela ut uppgifter till deltagarens närmaste arbetsledare, om denne är en annan person än OCN-bedömaren.

Bevis på lärande inom olika områden samlas in i en digital deltagarportfolio, där deltagarna själva kan logga in via mobil, surfplatta eller dator. Processen kan också hanteras analogt, via papper. En del uppgifter är frågor som deltagaren ska besvara. Andra är övningar eller praktiska uppgifter.

Bedömare/handledaren kan följa utvecklingen, dela ut nya uppgifter, ge återkoppling, dokumentera och bedöma. På detta sätt blir valideringen också ett verktyg för handledning och utveckling av kvaliteten i det arbete som utförs.

När bevisen är insamlade godkänner kvalitetssäkrare i två led att den bedömning som görs uppfyller ett antal kvalitetskriterier. När valideringen är klar utfärdas ett kompetensintyg på de moduler som är godkända. Om alla kriterier är uppfyllda utfärdar TCYK ett yrkesbevis.

 

"”Det nya materialet har tagits fram i ett samarbete mellan Bostadsaktiebolaget Poseidon i Göteborg och Nordiskt Valideringsforum, med utgångspunkt i det man faktiskt behöver kunna på arbetsplatsen. Innehållet har relevanssäkrats i samverkan med TCYK och andra branschföreträdare. Vi är både glada och stolta över att detta nu kan introduceras i hela branschen.”
Anna Karin JendertNordiskt Valideringsforum

För mer information

Är du intresserad av att bli bedömare eller att validera dina kompetenser för att få yrkesbevis inom skötsel och förvaltning av utemiljö (Yrkesbevis 1)? 

Projektledare på TCYK vid införandet under det första teståret är Lennart Wahlstedt. Kontakta gärna honom för mer information om de utbildningstillfällen och priser som gäller just nu.

Läs mer om TCYK på deras hemsida, www.yrkesbevis.com.

Läs mer om utemiljöbranschen i SLUs branschbeskrivning (2017).

 

  • Anders Lundberg
  • 7 June, 2019
  • Case
  • Bransch

Dela gärna detta med vänner och kollegor. Tack på förhand!

PrevFöregåendeNu blir det fler företag som kan, vill och vågar
NästaYrkesprofilering och validering – året som gått 2019Next

Nyfiken?

Hur kan man veta att man lär sig det som behövs inom ett visst yrke? Hur kan vi minska kompetensglappen i samhället? Här hittar du svaren.

Senaste inlägg

NBV Norr: Svenska språket – en nyckel till arbete2023-02-02
Språkutveckling i samband med validering2023-01-31
Gävle kommun: En rivstart med validering efter pandemin 2023-01-23
“Jag är helt övertygad om att det mesta lärandet sker på arbetsplatsen”2023-01-16
Vad är en OCN-bedömare?2023-01-09

Ämnesområden

  • Case
  • Inlägg
  • Nyhet
  • Utbildning

Taggar

Bransch Företag Karriär Kommun Organisation Studieförbund

Kvalitetssäkrar lärande

Metoder och verktyg som minskar kompetensglappen – till nytta för individer, företag, branscher, organisationer och samhälle

Kontakta oss

Skellefteå - Stockholm - Linköping - Lidköping
Borås - Växjö - Helsingborg
Växel 010-150 17 80
Support 010-150 17 70

Nyfiken?

NBV Norr: Svenska språket – en nyckel till arbete2023-02-02
Språkutveckling i samband med validering2023-01-31
Gävle kommun: En rivstart med validering efter pandemin 2023-01-23
Copyright Nordiskt Valideringsforum
Integritetspolicy

Nyfiken på mer?

Hur kan man veta att man lär sig det som behövs inom ett visst yrke? Hur kan vi minska kompetensglappen i samhället? Här hittar du svaren.

Senaste inlägg

NBV Norr: Svenska språket – en nyckel till arbete2023-02-02
Språkutveckling i samband med validering2023-01-31
Gävle kommun: En rivstart med validering efter pandemin 2023-01-23
“Jag är helt övertygad om att det mesta lärandet sker på arbetsplatsen”2023-01-16
Vad är en OCN-bedömare?2023-01-09

Ämnesområden

  • Case
  • Inlägg
  • Nyhet
  • Utbildning