Generella kompetenser för arbetslivet
Navet i det nya ekosystemet för kompetens
Vad behöver man kunna för att fungera på en arbetsplats? Nu finns det en formellt erkänd kvalifikation för detta. Den innehåller grundläggande krav på kompetens kring samarbete och kommunikation, service och bemötande och mycket annat. Det kan användas vid lärande och validering i både arbetsmarknadsinsatser och som grunden i olika yrkesroller.
”Generella grundläggande kompetenser för arbetslivet” heter den kvalifikation som nu har blivit nivåplacerad i SeQF av Myndigheten för yrkeshögskolan. Den används inom OCN-nätverket (Open College Network) och samordnas av Nordiskt Valideringsforum. Det är den första nivåplacerade kvalifikationen i Sverige som ligger på denna generella, grundläggande och yrkesöverskridande nivå, till skillnad från andra kvalifikationer som baseras på yrkesroller eller utbildningar.
Syftet med kvalifikationen är att underlätta inträde på arbetsmarknaden, förtydliga olika yrkesroller och erkänna individers kompetens. Det gör det också enklare att se vilka av dessa kompetenser som är möjliga att överföra mellan olika yrkesområden.– Jag är väldigt stolt över att vi har fått den första kvalifikationen för generella kompetenser nivåplacerad i ett formellt system (SeQF). Det är ett stort och viktigt steg mot målet att skapa ett samhälle där alla kompetenser får ett erkännande. Det skapar ett gemensamt språk för både den som ska lära sig och för den som ska lära ut grunden för att fungera på en arbetsplats i Sverige, Anna Karin Jendert, vd, Nordiskt Valideringsforum.
– Det här bidrar till att belysa kompetens utifrån ett bredare perspektiv. Det handlar inte bara om ren och skär kunskap eller yrkeserfarenhet. Kvalifikationen skapar en förmåga att sätta kunskaper och färdigheter i en kontext som möjliggör utveckling för både individ och verksamhet. Det blir en nyckel som synliggör grundläggande och viktig kompetens som annars är osynlig men ändå förväntad utifrån ett arbetsplatsperspektiv, Jörgen Bergvall, metod- och kvalitetsansvarig, Nordiskt Valideringsforum.
SeQF, Sveriges referensram för kvalifikationer, är ett system som används för att få ett gemensamt språk för krav på kompetens, både i Sverige och utomlands. Syftet är att göra det lättare för arbetsgivare att se vilken kompetens den enskilda individen har och öka individers anställningsbarhet och attraktionskraft på arbetsmarknaden. Det gör det också möjligt att jämföra kvalifikationer mellan olika utbildningsformer och arbetsliv. Målet är att främja och förbättra livslångt lärande, anställningsbarhet, rörlighet och social integration för arbetstagare och studerande i Sverige. Här kan du läsa mer om SeQF.
En kvalifikation är ett bevis i form av examen, yrkesbevis, certifiering eller diplom som tydliggör ett dokumenterat resultat av lärande som en individ kan uppnå genom utbildning, i arbetslivet eller på fritiden. En kvalifikation utfärdas av ett behörigt organ till en individ.
Generella grundläggande kompetenser för arbetslivet innehåller följande fem delkvalifikationer:
- Digitala verktyg för information och kommunikation
- Samarbete i arbetsgrupp
- Ergonomi, risker och säkerhet inom arbetsmiljö
- Kommunikation, service och bemötande
- Medarbetarskap
Kvalifikationen är sedan mars 2023 inplacerad på nivå 3 i SeQF. Beslutet fattades av Myndigheten för yrkeshögskolan. Nivå 3 innebär att man har de kunskaper som krävs för att kunna utföra uppgifter inom ett specifikt område. Individen kan på egen hand välja, värdera, och använda information för att kunna utföra uppgifter, såväl på egen hand som i grupp, inom givna tidsramar. Individen kan också ta ansvar för sitt eget lärande, att uppgifter slutförs, samt att värdera egna och gemensamma resultat. Här kan du läsa mer om innehållet i kvalifikationen.
Nordiskt Valideringsforum är en oberoende, idéburen verksamhet med syftet att skapa ett samhälle där alla ska kunna komma till sin rätt. Allt kunnande ska få ett erkännande oavsett hur, var och när man har lärt sig. Med OCN (Open College Network) och verktyg för lärande och validering skapas nytta för individer, arbetsgivare, branscher, arbetsmarknadsaktörer, utbildningsanordnare samt myndigheter, regioner och kommuner. Här kan du läsa mer om Nordiskt Valideringsforum.
Kontakta oss om du vill veta mer:
Anna Karin Jendert
vd Nordiskt Valideringsforum
ak@valideringsforum.se