Nu har beslutet äntligen kommit att SRY Städ Bas nivåplaceras inom Sveriges referensram för kvalifikationer för livslångt lärande. Myndigheten för yrkeshögskolan beslutar att Servicebranschens Yrkesnämnds kvalifikation, SRY Städ Bas, motsvarar nivå 3.
Ett vanligt förekommande hinder för matchning och kompetensförsörjning är avsaknaden av en gemensam begreppsstruktur för att beskriva kompetenskrav. SeQF är ett system för att klassificera och utforma kvalifikationer för att säkerställa deras tydlighet, överförbarhet och kvalitet. Det är ett översättningsverktyg som beskriver olika kvalifikationer i form av läranderesultat. Därigenom blir det lättare att jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv både nationellt och internationellt.
I beslutet står det att Myndigheten bedömer att kvalifikationen SRY Städ Bas är ett dokumenterat resultat av lärande. Servicebranschens Yrkesnämnd bedöms, enligt beslutet, att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete där kvalitetssäkringar av kvalifikationer ingår. Kvalifikationen är framtagen utifrån strukturen i OCN-metoden, som erbjuds av Nordiskt Valideringsforum. Genom OCN-metoden och SeQF skapas ett gemensamt språk kring yrket, vilket medför att lärandet blir synligt oavsett var, hur och när det förvärvats.
Den sammantagna bedömningen är att den nya kvalifikationen motsvarar nivå 3 i referensramen. Sedan tidigare är SRYs yrkesbevis inom Städservice inplacerad på nivå 4 i SeQF. Läs mer om det olika nivåerna och vad de innebär här. Medan vi väntar beslut på ytterligare två ansökningar vill vi tacka SRY för ett gott samarbete.
Servicebranschens Yrkesnämnd
Servicebranschens Yrkesnämnd (SRY) är utfärdare av kvalifikationen. SRY är en partsammansatt nämnd bestående av representanter från Almega Serviceföretagen, Fastighetsanställdas förbund, Svenska kommunalarbetareförbundet, SEKO samt branschföretag.
Om SeQF och branschvalidering
- SeQF är ett system för att klassificera och utforma kvalifikationer för att säkerställa deras tydlighet, överförbarhet och kvalitet. Det är ett översättningsverktyg som beskriver olika kvalifikationer i form av läranderesultat. Därigenom blir det lättare att jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv både nationellt och internationellt.
- Branschvalidering är validering av individers kompetens som genomförs i branschernas regi. Validering bidrar till att individer stärker sina förutsättningar att kunna tillgodogöra sig framtida utbildning och skapa intresse hos utbildningsanordnare att skapa kompletterande utbildningar. Därför är ofta branschvalidering ett förstahandsval när syftet är att förbättra individens möjligheter på arbetsmarknaden och att få ett yrkesbevis.
Dela gärna detta med vänner och kollegor. Tack på förhand!