2023 firade Nordiskt Valideringsforum 10 år! Här berättar vi mer om oss och vår historia: Vad vi gör och varför vi gör det!
Tillbaka till 80-talet
2013 startar Nordiskt Valideringsforum. Men historien bakom börjar långt tidigare.
Låt oss hoppa tillbaka till 80-talet i Storbritannien. Det är en tid när gruv- och stålindustrier läggs ner. Många människor blir arbetslösa, samtidigt som det saknas kompetens inom andra branscher. En del av lösningen blir utvecklingen av OCN-metoden – ett samarbete mellan näringsliv, myndigheter och högskolor.
Nästan samtidigt skapas föreningen Urkraft i Skellefteå. De såg styrkan hos individer och drev en unik social verksamhet med café, restaurang, TV-station och växthus. Det var de som sen tog OCN-metoden till Sverige 2005.
Sedan 2013 har Nordiskt Valideringsforum ansvaret för OCN-metoden och dess utveckling i Sverige.
Vad gör Nordiskt Valideringsforum?
Sen 2013 har Nordiskt Valideringsforum arbetat med att stödja kommuner, branscher, företag och organisationer. Arbetet går ut på att först definiera vad man behöver kunna inom ett visst yrkesområde eller i en yrkesroll för att sen införa metoder och verktyg för att kartlägga, lära, bedöma och erkänna individers kompetens.
Nordiskt Valideringsforum hjälper till med validering inom både utbildning och branscher, så att inte fler behöver uppfinna hjulet på nytt.
Varför?
Nordiskt Valideringsforum driver en idéburen verksamhet med 20 medarbetare, runt om i hela landet. Den gemensamma nämnaren för alla medarbetare är tydlig:
“Vi vill att alla människor ska kunna komma till sin rätt”
Genom att skapa möjligheter för fler att både lära sig, berätta och visa vad de kan samt få ett erkännande för det skapar vi ett samhälle där fler människor har en naturlig och viktig plats.
Nordiskt Valideringsforum vill bana väg för ett samhälle där livslångt lärande värderas högre!
“Tillsammans med våra kunder bygger vi det nya kunskapssamhället. Där alla människor har en plats. Där alla kan lära sig något.”