I varje bransch finns det en variation av yrkesroller med specifika krav på kompetens. Du ska kunna vissa saker för att arbeta som till exempel fibertekniker, sanerare eller badvärd. Branschvalidering innebär att validera utifrån branschers krav på yrkeskompetens, det som efterfrågas ute på arbetsplatser. Här berättar vi mer om hur en branschvalidering med OCN-metoden kan gå till.
Branschvalidering bedrivs i branschernas regi. Det kan användas för att förbättra individers möjligheter på arbetsmarknaden men också för att effektivisera kompetensförsörjningen på ett företag eller i en verksamhet.
Syftet är att skapa en tydlig struktur för att göra en individ anställningsbar och för att skapa en långsiktig och hållbar kompetensförsörjning. Med validering blir det tydligt vilken kompetens som redan finns på en arbetsplats men det kan också visa vilka typer av kompetenser som behövs, nu eller i framtiden.
Branschvalidering med OCN-metoden:
Hur kan det gå till?
Del 1: Yrkesprofilering
Vilka kompetenser behövs i en viss yrkesroll? Frågan är inte alltid så lätt att svara på men genom en bra process kan det bli tydligt. För att kunna börja arbeta med branschvalidering behöver branschen bestämma vilka kunskaper och färdigheter som krävs för en specifik yrkesroll. Det kan också handla om ett yrkesområde eller kompetensområde. Kunskaper och färdigheter sammanställs i en kompetensstandard.
I processen med att ta fram en kompetensstandard är flera representanter från den specifika branschen med. Innehållet kvalitetssäkras genom diskussioner och djupgående intervjuer innan det fastställs i en panel. För att säkerställa att innehållet är relevant är alltid branschens parter, facket och arbetsgivarorganisation med i arbetet.
Detta arbete kallas yrkesprofilering.
Del 2: Yrkesbedömare
Validering enligt OCN-metoden genomförs av utbildade bedömare. Inom branschvalidering heter det yrkesbedömare. För att bli yrkesbedömare behöver en individ:
- utbilda sig till OCN-bedömare
- leva upp till branschens krav på kompetens (till exempel tre års erfarenhet inom yrket, pedagogisk kompetens eller andra certifikat)
Del 3: Valideringsprocessen
En valideringsprocess består av flera steg som kan anpassas utifrån företaget eller verksamhetens syfte och mål.
Steg 1: Kartläggning
En kompetenskartläggning gör att man kan upptäcka en individs hela kunnande – oavsett var, hur eller när individen har lärt sig. Det som kan ingå i en kartläggning är individens utbildning och arbetslivserfarenheter, generella kompetenser som är intressanta inom många yrkesområden och kompetenser kopplade till ett specifikt yrke eller yrkesområde.
Steg 2: Lärande
Lärande kan ske på olika sätt, genom utbildning, kurser eller med hjälp av handledare direkt på arbetsplatsen. Med stöd av digitala lärprogram kan individer steg för steg lära sig om olika arbetsuppgifter som ingår i yrkesrollen eller yrkesområdet.
Steg 3: Bedömning
En yrkesbedömares roll är att samla in bevis för individens kompetenser. För varje kompetensstandard finns det färdiga underlag som ska användas för det. Det innehåller kunskapsfrågor och checklistor för praktiska uppgifter.
Bevis kan samlas in på olika sätt.
Individen kan:
- Svara på kunskapsfrågor i den digitala OCN-plattformen.
- Svara på kunskapsfrågor muntligt.
- Visa upp sina färdigheter i olika praktiska uppgifter.
- Fota eller filma viktiga delar i arbetet som visar upp specifika kunskaper eller färdigheter.
Bevisen bedöms först av bedömaren själv – har individen de kompetenser som krävs? Finns det konkreta bevis för det? Är svaret ja, är det dags för granskning, av både intern och extern kvalitetssäkrare.
Kvalitetssäkringen sker i olika steg för att säkerställa att bedömningar är likvärdiga. Det gäller både bedömningar som sker med bedömare i samma verksamhet men också bedömningar runt om i Sverige. Individen som genomgår en validering ska få samma möjligheter och förutsättningar oavsett var beödömningen genomförs.
Steg 4: Erkännande
Efter en godkänd validering får individen ett detaljerat kompetensbevis. Där står det vilka kunskaper och färdigheter som hon eller han har. Det kan också bli ett yrkesbevis, om individen har alla de kompetenser som krävs för en specifik yrkesroll.
Har du frågor om branschvalidering eller OCN-metoden?
Tryck på knappen för att komma till ett kontaktformulär. Varmt välkommen med dina frågor.