På arbetsmarknadsenheten i Sollentuna kommun är validering inte bara ett verktyg – det är ett sätt att skapa verklig förändring och få människor att växa.
Genom att arbeta med lärande och validering av Kompetenser för arbetslivet och olika yrkesinriktningar har kommunen gett deltagare nya perspektiv. Arbetet har också väckt självinsikter och inte minst ökat chansen att få och behålla ett jobb.
– Att få ett papper som visar vad man kan är stort för de som kommer till oss. Många har kanske inte har haft möjlighet att läsa vidare eller har behövt fly och inte fått med sig intyg eller bevis på all den kunskap de egentligen har med sig, säger Elisabet Hägglund, arbetsmarknadskonsulent, bedömare och IK.
– Hon var väldigt tyst och visade tydligt att hon inte var bekväm med att titta någon i ögonen. Men, en tid senare kunde man möta henne i receptionen, där hon arbetade och mötte besökare med ett stort leende. Det är sådana ögonblick som visar vad det här arbetet betyder.
En annan deltagare som tidigare varit osäker och inte känt sig trygg att ta så mycket plats validerades inom städ. Efter utbildningen fick han jobb, började ta mer plats – och sprider idag kunskapen vidare till andra.
– Han har säkert växt två decimeter av det här. Han är rakare i ryggen och tar för sig. Han sprider också informationen vidare till andra hos oss – vad en validering kan ge. Det ger många andra, som kanske först känner sig osäkra eller obekväma inför tanken om att bli bedömda, ett stöd att växa också.

Idag är flera medarbetare till Elisabet utbildade bedömare. En stor del av deras arbete handlar om lärande. För att lyfta deltagarna utförs också valideringar där de får med sig ett kvalitetssäkrat intyg på delar av det som de lärt sig.
– Vi ser verkligen en förändring. Det sker diskussioner och tydliga förändringar i beteenden. Deltagarna börjar också reflektera över sig själva och sin roll i arbetslivet. Det är en utveckling som sprider sig även till andra i våra grupper, säger Elisabet.
Kompetenser som verkligen gör skillnad
I Sollentuna har man sett att det ofta inte är yrkeskunnandet som brister, utan förståelsen för hur man fungerar på en arbetsplats. Därför är just modulen om arbetsplatskultur en av de mest uppskattade.
Personlig utveckling – vägen till arbetslivet
Flera deltagare har tagit tydliga steg framåt, både personligt och professionellt. Elisabet berättar om en ung kvinna som knappt vågade möta blicken på sin första träff.
– Det är många som säger “jaha, det här hade jag aldrig förstått annars”. Bara att börja ringa och meddela om man blir sen, kan vara ett stort steg. Jag utgår mycket från exempel som de kan relatera till, sociala koder finns ju överallt. Det finns mycket som det är lätt att tänka att ”alla har med sig”, men så är det inte. De måste få ett bra stöd att lära sig och förstå för att de ska fungera bra på en arbetsplats.
“Belöningen är stoltheten”
Mycket av Lärandet för deltagarna på Sollentuna kommuns arbetsmarknadsenhet sker i grupp, ibland med tolkstöd. Där får deltagarna diskutera, reflektera och dela erfarenheter. I nästa steg valideras deras kunskaper inom det eller de områden som de har fokuserat på. Målet är inte bara att klara ett test – utan att växa.
– Det som ger mest är att de får dela tankar och se sig själva i ett nytt ljus. När vi sen delar ut intygen kan vi se hur stolta de blir – det är den stora belöningen för oss, säger Elisabet.