Harry Svanberg arbetar som utbildare och yrkesbedömare inom städ- och servicebranschen. Med 50-års erfarenhet i ryggen reser han runt i stora delar av Sverige för att utbilda och validera individer i olika verksamheter.
Förra året, år 2023, validerade han över 100 personer.”Jag brinner för det här, dels för branschen men också att jobba med människor. Jag gillar utmaningar”
100 personer på ett år, hur hinner du med att utbilda och validera så många?
– Det är en fråga jag får ganska ofta men jag tänker på mitt arbete lite som en målare. De spacklar på ett ställe, fortsätter på nästa för att sen komma tillbaka och fortsätta. Jag har lite samma tänk med mina utbildningsgrupper. Jag träffar dem en dag i veckan eller varannan vecka. De får sen hemläxor och praktiska uppgifter att träna på jobbet, mellan tillfällena. Det gör att vi bygger vidare och fyller på lite i taget, säger Harry Svanberg.
Han driver ett eget bolag där han arbetar med att utbilda och validera medarbetare inom olika verksamheter i städ- och servicebranschen. Han är utbildad maskiningenjör och har tidigare arbetat med att leverera olika former av utrustning, till exempel till städbranschen. Genom åren har han hunnit med mycket, han har gått handledarutbildning, arbetat som lärarvikarie och mycket mer. 1999 öppnade han ett eget bolag.
– Jag har ett fantastiskt jobb. Med jämna mellanrum får jag träffa en grupp med helt nya människor. Det enda som vi har gemensamt är att vi arbetar inom branschen. Jag jobbar mycket praktiskt för att möta deltagarna på ett bra sätt och det är fint att se hur de utvecklas, växer och blir stolta över sina framgångar. Många grupper har också deltagare från till exempel olika kommuner och städbolag vilket gör att de hjälper varandra på vägen, säger Harry.
Målet är att deltagarna ska få ett yrkesbevis som visar att de har de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta inom städ- och servicebranschen. Arbetet grundar sig på SRY:s (Servicebranschens yrkesnämnd) branschvalideringsmodell, med OCN-metoden som kvalitetssäkringsmetod.
– Jag brukar säga till deltagarna att utbildningen är lite som att bestiga ett berg. Det är som tyngst när du är nära toppen, men sen är det en nerförsbacke där du kommer att känna en stolthet över att du tog dig dit. Jag tänker också mycket på att det ska vara roligt att komma till mig, vi gör mycket gruppuppgifter, praktiska uppgifter och jag arbetar för att de ska känna sig trygga i relation till mig och varandra, säger Harry.
2023 tog Harry Svanberg emot utmärkelsen för årets bedömare inom OCN-nätverket. Tryck på bilden för att läsa nomineringen.
Vad tänker du på när du gör ett utbildningsupplägg?
– Jag försöker tänka på att lägga ribban på rätt nivå för att trigga människor precis lagom mycket. Det är viktigt att vara tydlig med vad som förväntas av dem men samtidigt möta dem med värme. Jag ser också till att träffa någon i verksamheten, till exempel någon i kommunen om det är en sådan verksamhet. Det gör att jag kan referera direkt till deras verklighet, säger Harry.
Yrkesbeviset som deltagarna strävar efter att få är indelad i olika moduler, som var och en innehåller läranderesultat och bedömningskriterier som ska uppnås i ett specifikt ämne. I Harrys utbildningar arbetar han för att skapa en logisk ordning där han till exempel börjar med en modul som heter Städningens grunder. I arbetet använder han sig också av sina kunskaper kring vuxenpedagogik.
– Det handlar om att deltagarna ska få känna, göra, förstå och sen komma ihåg hur de gjorde. En viktig del är också att läsa av gruppen, på vilken nivå befinner de sig och hur kan utbildningen vinklas för att passa dem så bra som möjligt, säger Harry.
Utbildningarna avslutas med ett teoretiskt prov och ett praktiskt prov, där deltagarna får skriva, berätta och visa sina kunskaper och färdigheter. Det blir en summativ validering där Harry Svanberg, i sin roll som yrkesbedömare, bedömer om deltagarna har de kompetenser som krävs för att få ett yrkesbevis. Det finns också en BAS-nivå inom städ- och servicebranschen, där deltagarna kan få ett erkännande för de kunskaper och färdigheter som de har, även om de inte blir godkända i alla delar som krävs för ett yrkesbevis.
– När de ska få sina yrkesbevis eller intyg åker jag alltid dit och ser till att deras chef eller andra som är ansvariga för personalen är med. Jag bjuder på tårta och ser till att vi firar ordentligt. Efter all den tid och energi som de lagt ner under utbildningens gång är det viktigt att lyfta deras bedrift och skapa en känsla av att de har gjort något riktigt bra, säger Harry.
I enlighet med OCN-metoden genomförs också en intern och en extern kvalitetssäkring av de bedömningar som utförs i slutet av utbildningarna.
Har du några tips för att skapa engagemang i en grupp?
– Försök få dem att prata och berätta, ställ många frågor och ta gärna en fika ganska snabbt inpå starten. Det hjälper till att få en känsla för gruppen och alla individer som ingår. Jag tänker också mycket på bra lärare som jag själv haft genom åren, det är inte bara viktigt att lära ut rätt saker utan handlar mycket om att föra in även humor och en lättsamhet i det, att blanda allvar och lek, säger Harry.