Resan hit började i Storbritannien på 1980-talet. Gruv- och stålindustrier lades ned och många blev arbetslösa. Samtidigt fanns det stora kompetensbehov inom andra branscher. Det fanns ett gigantiskt (upplevt) kompetensglapp. Många av de arbetslösa saknade ju formell utbildning!
Men tänk om man kunde visa vad olika personer faktiskt kunde och vad de hade lärt sig i arbetslivet? Tänk om den kompetensen och de erfarenheterna kunde komma till nytta i andra företag och i andra branscher? Därför utvecklades OCN-metoden (Open College Network) i ett samarbete mellan näringsliv, myndigheter och högskolor.
Några år senare, på en plats i norra Sverige… Föreningen Urkraft i Skellefteå såg styrkan hos individer och drev en unik social verksamhet för och tillsammans med dem. Man öppnade café, restaurang, TV-station, byggde växthus på taket och till sist arrangerade man årligen hela Skellefteå-festivalen med 90.000 besökare.
Men de som jobbat i föreningen – vad hade de egentligen lärt sig? Förstod de själva hur mycket de nu faktiskt kunde? Hur kunde man visa det? Hur kunde de få nytta av det när de sökte jobb? År 2005 bestämde man sig, inom ramen för ett ESF-projekt, för att ta OCN-metoden till Sverige. Den anpassades också till svenska förhållanden.
Sedan år 2013 har Nordiskt Valideringsforum ansvaret för OCN-metoden och dess utveckling i Sverige.
Uppdatering oktober 2018:
Flera av de ursprungliga medarbetarna från tiden med Urkraft är kvar än idag. Och vi har lärt oss en hel del längs vägen. Vi har finslipat metoden. Digitaliserat rutiner. Anpassat verktygen till mindre skärmar. Utvecklat fler yrkesroller. Förenklat uppstart och genomförande. Förbättrat utbildningarna. Blivit fler.
Vi slår oss aldrig till ro och det får också effekt. Vi vill alltid lära oss mer och det vill också våra kunder. Allt fler branscher, företag, organisationer och kommuner upptäcker nu också nyttan med OCN-metoden. Det handlar inte bara om individen utan lika mycket om hur metoden kan användas i den egna verksamheten.
Nu pratar vi mer om Naturkraft och mindre om Urkraft.
Arbetsmarknaden och behoven i företagen förändras. Just nu råder det kompetensbrist inom flera stora branscher, samtidigt som många människor står utanför arbetsmarknaden. De har viktiga kunskaper och erfarenheter, som de kan använda – under rätt förutsättningar – om man bara visste vad alla kunde! Känner du igen historien, från där allt började…?
Dela gärna detta med vänner och kollegor. Tack på förhand!