Sex veckors utbildning och fyra veckors praktik. Resan till arbetet som Järvavärdar gick snabbt för Liiban, Amal och Hashim. Nu är de ute och skapar en trivsam utemiljö för alla som bor i Järvaområdet.
Gångvägen till Husby Gård kantas av höga träd som snart mynnar ut i gröna fält, med röda hus och odlingar. Liiban, Amal och Hashim sitter i skuggan och tar en kort paus från solen. I höstas gick de en utbildning inom utemiljö. Sex veckors utbildning och fyra veckors praktik – sen fick de en anställning som Järvavärdar. Processen baserades på branschens kompetenstandard och valideringsmodell, med stöd av digitala verktyg.
– Vi trivs jättebra här och fortsätter lära oss mycket av Kristina, säger Liiban.
Kristina Henkel är arbetsledare för Järvavärdarna. Hon är utbildad trädgårdsmästare och började arbeta som arbetsledare i februari i år, 2023.
– För varje nytt moment vi gör märker jag att de alla har med sig så mycket från utbildningen. Jag blir fascinerad över hur mycket de alla hunnit lära sig på bara sex veckor. De kan så mycket, säger Kristina.
Utbildningen på Stockholmshems bostadsgårdar i Hässelby gård var ett samarbete mellan Mode 3, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté (TCYK), MISA, Stockholmshem, Arbetsmarknadsförvaltningen, Stockholm stad och oss på Nordiskt Valideringsforum.
Verktyg för lärande och validering
I utbildningen använde sig deltagarna av TCYK:s digitala verktyg för lärande: Språklär – Utemiljö och det digitala verktyget för validering: Utemiljö BAS. Med hjälp av texter, bilder och video fick deltagarna, steg för steg, lära sig grunderna för arbetet inom utemiljö, för att sedan praktisera det de lärt sig och få sina kunskaper och färdigheter validerade.
De digitala verktygen finns på OCN-plattformen (Open College Network). Det drivs av Nordiskt Valideringsforum som också stöttat branschen med att ta fram innehåll och kvalitetssäkringsmetod.
– Utbildningen har hjälpt oss bra, vi lärde oss mycket. Det bästa var att blanda teori och sen göra praktiskt. Vi fick läsa, titta och sen göra, säger Liiban.
Ett uppskattat arbete
Sedan februari i år har alla tre, Liiban, Amal och Hashim arbetat med utemiljön i järvaområdet.
– Vi klipper gräs, odlar, vattnar, plockar skräp. Vi delar också ut sådana här, säger Amal, samtidigt som hon lyfter upp en portabel askkopp.
Tillsammans har de delat ut över 800 bärbara askkoppar, så kallade fimpfickor, för att få fler att sluta slänga fimpar på marken. Samtidigt informerar de människor de möter om vikten av att inte skräpa ner.
– Vi kan många olika språk, vi allihop. Så vi kan prata med många personer när vi är ute, säger Hashim.
– De förstår oss och jag tycker att det märks att det är mindre fimpar. 62% av all nedskräpning är fimpar. Där jag bor, i Rinkeby, tycker jag det är färre fimpar på marken än innan. Det känns som vi hjälpt till, lägger Liiban till.
Samarbete med förskolor - ett lärande för barn i närområdet
De har också samarbete med förskolor och har anlagt en odling i Husby. Barnen kommer varje vecka och odlar. Varje grupp har fått en egen låda som de sköter om och vissa delar odlingen sköter alla tillsammans.
– Barnen är väldigt glada och tycker om att komma hit. Det är samma sak i centrum när vi fixar med odlingslådor. Då kommer barn fram och vi lär dem att de ska klippa, inte dra i plantorna när de skördar. Och att de är till för alla, säger Liiban.
Utbildningen blev startskottet. Nu har de alla tre upptäckt en bransch som de inte visste så mycket om innan, lärt sig mycket på vägen och fått en anställning.
– Jag kunde inget när jag började men har lärt mig jättemycket. Det är ett väldigt bra jobb. Bra för kroppen och bra att göra något som är bra för området, säger Liiban.
För Liiban, Amal och Hashim är planen att fortsätta sin resa och lära sig mer. Nästa mål är valideras och slutligen få ett yrkesbevis inom branschen.