Validering av ungas kompetens öppnar dörrar till arbetsmarknaden. Detta genomfördes av Studieförbunden i samverkan mellan 2015-2018.
Med generella kompetenser avser man de kompetenser personer alltid har med sig, mjukare värden som arbetsmarknaden efterfrågar allt mer. Detta ska skiljas från ämneskompetenser som är inriktade på ett specifikt område.
De generella kompetenserna innehåller exempelvis färdigheter att hantera information, lösa problem och att samarbeta.
Studieförbundets satsning på validering av generella kompetenser fokuserade på att hitta en samarbetspartner för kvalitetssäkringen av modellen.
Eftersom satsningen var ett pionjärarbete var det avgörande för dem att samarbeta med en partner som kunde förstå sig på vart Studieförbunden strävade samt hur organisationerna fungerar.
Studieförbunden är huvudman för det Arvsfondsprojekt som validerade ungdomar mellan 16-24 år. Projektet fick också särskilda medel för att validera nyanlända unga. I projektet fanns det möjlighet att validera generella kompetenser inom 60 olika lärandemoduler.
Studieförbunden i samverkan är bransch- och intresseorganisation för Sveriges 10 studieförbund. De bedriver verksamhet i 290 kommuner, genom 379 medlems- och samverkansorganisationer och närmare 270 000 studiecirklar samt drygt 375 000 kulturprogram per år.
- Anders Lundberg
- Case
- Organisation
Dela gärna detta med vänner och kollegor. Tack på förhand!