Den 6 november 2024 ägde Valideringskonferensen rum för sjätte året i rad. Syftet med konferensen är att samla aktiva aktörer och låta föreläsare från olika företag, branscher och myndigheter dela med sig av sina kunskaper och insikter när det kommer till validering.
Temat för konferensen år 2024 var “Kontinuerligt livslångt lärande och kompetensförsörjning”.
Valideringskonferensen 2024
“Vi har en stark tradition i Sverige av att lära oss jobbet på jobbet. Tack vare validering kan vi synliggöra dessa kunskaper, och det är helt fantastiskt”
Årets konferens inleddes med ett samtal mellan Anna Karin Jendert, vd på Nordiskt Valideringsforum, och Per Nordenstam, vd på Sobona. Där fokuserade de på kompetensförsörjningen som den största utmaningen för många av Sobonas medlemmar.
“Det handlar inte bara om att anställa eller skicka medarbetare på utbildning utan om ett helhetsperspektiv som innefattar allt från att attrahera, rekrytera och att introducera och utveckla medarbetare internt.”
Nacka vatten och avfall
Inom vatten och avlopp finns det ett stort behov av drifttekniker och underhållstekniker. Det blev startpunkten för ett projekt med fokus på yrkesvalidering inom dessa yrkesområden:
- Ledningsnät
- Anläggning
- Vatten och avlopp
Projektet startade våren 2024 och då började arbetet med att skapa möjligheter att validera yrkeskunskaper hos flera målgrupper, nuvarande medarbetare, personer från andra branscher och nyanlända.
Valideringen genomförs med OCN-metoden. Här kan du läsa mer om hur det går till.
Här kan du läsa mer om de nationella yrkesprofiler som tagits fram inom vatten och avlopp.
Svenska Badbranschen
Svenska Badbranschen berättade om vad som har hänt under de senaste åren med deras arbete med kompetensförsörjning och att kvalitessäkra kunskaper och färdigheter bland deras medarbetare runt om på landets badanläggningar.
Mycket har hänt bara de senaste två åren då Svenska Badbranschen har bildat en nationell yrkesnämnd tillsammans med Sobona, Kommunal, Svenska Livräddningssällskapet, Svenska Badmästareförbundet och Svensk Simidrott.
I dagsläget finns det sex nationella yrkesprofiler inom bad och badteknik där underleverantören är Nordiskt Valideringsforum som kvalitetssäkrar innehållet genom OCN-metoden.
Branschen och många aktörer inom bad har visat stort intresse för arbetet med nationella yrkesprofiler och validering. Idag är 55 arbetsgivare ansluta till branschens kompetensförsörjning där över 300 valideringar har påbörjats och där 60 stycken yrkesbevis redan har utfärdats för badvärdar och badtekniker. 40 yrkesbedömare har även utbildats med en prognos om att ytterligare 47 yrkesbedömare är påväg slutföra sin utbildning under 2025.
Skåne Nordost
Skåne Nordost genomför just nu ett projekt med namnet “Kompetensvalidering 3.0”. Projektet genomför de tillsammans med Arbetsförmedlingen och fem kommuner i regionen.
Projektet syfte är att lyfta och använda validering som ett verktyg för att öka inkludering och skapa fler vägar in på arbetsmarknaden. Målgruppen är individer som står långt ifrån arbetsmarknaden och för dem kan validering bli ett avgörande steg mot målet – att få en anställning.
Luleå Energi
Luleå energi delade med sig av sina erfarenheter med branschvalidering. Sedan 2018 har de agerat som ett referensföretag till branschens partsammansatta och nationella valideringsmodell.
Validering har visat sig bli ett kraftfullt verktyg för att tydligt visa vilken kompetens som finns och vad som saknas inom branschen.
En stor händelse som har skett inom arbetet med validering var när Luleå energi såg en brist på disbrutionselektriker. Då tog dem ett beslut om att våga tänka nytt och annonserade därmed en tjänst där både utbildning och validering ingick. Resultatet – Luleå Energi blev först i Sverige med att validera en distrubitionselektriker. Valideringen kvalitetssäkras av OCN-metoden som Noridskt Valideringsforum levererar.
Valideringskonferensen arrangeras årligen av Sobona. Medarrangörer är Kommunal, Nordiskt Valideringsforum, Renova, Seko och Svenska Transportarbetarförbundet.