Ett antal viktiga yrkesområden i samhället belastas just nu extra hårt. Detta gäller inte minst inom vården. För att avlasta behövs fungerande metoder för att lära sig de arbetsuppgifter som kan skötas av andra än utbildad vårdpersonal. En yrkesprofil för yrkesområdet “vårdnära service” har därför tagits fram, utifrån vad man faktiskt behöver kunna på arbetsplatsen. Innehållet kan användas vid lärande och validering, både i utbildningssituationer och löpande på arbetsplatser.
Materialet kan från och med idag användas kostnadsfritt för de 50-tal kommuner, organisationer och företag som ingår i OCN-nätverket (Open College Network).
En förutsättning för god vårdnära service är att man utbildar rätt, introducerar rätt och säkerställer kvaliteten i det arbete som ska utföras. Då behöver man först utgå från vad man faktiskt behöver kunna, konkret – på arbetsplatsen. Detta har nu definierats utifrån läranderesultat formulerade som kunskaper och färdigheter inom områdena städ och hygien, vårdnära tjänster, måltidsservice och generella kompetenser.
Innehållet kan användas i kortare utbildningsinsatser i kombination med ett strukturerat lärande på arbetsplatsen. Valideringen är formativ, det vill säga att den kan ske över tid, parallellt med lärandet. Kvalitetssäkringen visar att deltagaren faktiskt kan det som behövs. Deltagaren kan närsomhelst få ett kvalitetssäkrat och informativt kompetensintyg på de delar som klarats av.
Vårdnära service - vad behöver man kunna?
Det nya öppna programmet Vårdnära service inom OCN-nätverket innehåller läranderesultat, bedömningskriterier och bedömningsplan. Ur innehållet:
- Städ och hygien, som exempelvis innehåller moduler för basal hygien och smittspridning, desinfektering och iordningställande av vårdrum och tom patientsäng, grundläggande sanitetsstädning, städning av golv, trappor och entréer samt tvätthantering
- Vårdnära tjänster, med moduler för stöd och träning i vardagen, förflyttningsteknik, patienttransport samt tystnadsplikt och sekretess.
- Måltidsservice, med moduler för måltider, allergener och överkänslighet, bakning, hantering av redskap och maskiner, rengöring samt diskning i café, restaurang och storkök
- Generella kompetenser, ett urval relevanta moduler såsom kommunikation och samarbete i yrkesrollen, möta människor, ergonomi och friskvård, service och bemötande samt arbetsmiljö och säkerhet
Vill du veta mer?
Materialet har sammanställts via Nordiskt Valideringsforum och medverkande aktörer. Frågor, uppgifter, övningar och checklistor tagits fram som underlag för kvalitetssäkrad validering med OCN-metoden. Innehållet kommer att vidareutvecklas över tid.
Nordiskt Valideringsforum erbjuder ovanstående, i rådande läge och under det närmaste året, utan kostnad för samtliga inom OCN-nätverket. Detta för att fler ska kunna komma i arbete och utföra viktiga arbetsuppgifter för samhällets bästa.
Är du/ni intresserade av ovanstående, nu eller på sikt? Fyll i nedanstående formulär, så kontaktar vi dig så snart vi bara kan.
Dela gärna detta med vänner och kollegor. Tack på förhand!