Nu finns det ett nytt pedagogiskt verktyg för att närma sig arbetsmarknaden. Språklär Utemiljö skapar en introduktion till arbete inom utemiljö samtidigt som det blir ett lätt och roligt sätt att lära sig. Målet med verktyget är att främja integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden.
Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté (TCYK) utvecklade under 2022 ett nytt verktyg för lärande – Språklär Utemiljö. Ett sätt att introducera nya individer till yrket. Arbetet skedde tillsammans med oss på Nordiskt Valideringsforum och ABF Vux.
Innehåll och samarbete
“Språklär Utemiljö” är ett verktyg där individen får lära sig om arbete inom utemiljö genom att pedagogiskt gå igenom olika områden och arbetsuppgifter. Samtidigt lär de sig ord och uttryck som är viktiga att förstå.
Verktyget innehåller olika delar, både information om hur det fungerar på en svenska arbetsplats och hur olika arbetsuppgifter inom utemiljö går till. Det handlar till exempel om maskiner och verktyg, städning och underhåll samt växtkunskap och skötsel.
Genom bilder, enkla texter, instruktionsfilmer, checklistor, övningar och ordlistor får individen lära sig en del i taget, samtidigt som de får möjlighet att gå tillbaka och läsa eller titta igen för att lära sig på djupet.
Det var lätt att logga och komma i gång. Jag har använt det varje dag
Från hösten 2022 användes verktyget i en utbildning för nyanlända. Där blev det en uppskattad del av lärandet, framför allt när de också kunde diskutera och ta hjälp av varandra under tiden.
Citat från deltagarna i utbildningsgruppen:
”Det var lätt att logga och komma i gång. Jag har använt det varje dag”
“Jag har svårt att läsa, skriva och också prata. Men jag förstår bra när någon annan pratar.”
”Jag har sett filmen om gräsklipparen jättemånga gånger. Den är jättebra”
Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté (TCYK) har även ett lärprogram där individer får ta del av ett djupare lärande kring arbete inom utemiljö. Det skapar en naturlig väg framåt i yrket, för de individer som börjar arbeta i yrket. TCYK:s arbete innefattar också validering. Där individer får möjlighet att, efter godkänd validering, få ett bevis på sina kunskaper och färdigheter. Individen kan slutligen nå upp till ett yrkesbevis. Arbetet med både validering och lärande grundar sig i OCN-metoden.
Vill du veta mer?
Här kan du kontakta TCYK: https://yrkesbevis.com/kontakt/