Agnetha Olofsson arbetar som måltidschef i Åre kommun. År 2023 började de arbeta med att synliggöra personalens kompetens i kommunens verksamheter inom kök. ”Jag känner verkligen att det här arbetet ligger helt rätt i tiden. Det är otroligt roligt att vi nu arbetar fram ett nytt arbetssätt som gynnar både personalen och verksamheterna. Det går också hand i hand med det långsiktiga arbetet vi behöver göra för att bemanna våra storkök i framtiden.”
Åre kommuns satsning handlar både om att strukturera introduktion och lärande och att synliggöra och erkänna medarbetares kompetenser. Arbetet sker både för verksamheter inom lokalvård och offentliga kök.
– Det är främst på kökssidan som vi nu har kommit i gång. Vi funderade ordentligt på hur vi skulle lägga upp arbetet för att det skulle fungera i verksamheterna och för personalen. Vi behövde tänka nytt. De individer som kommer till oss har inte den utbildning eller den erfarenhet som krävs. Vi måste både locka människor till branschen och stödja dem att lära sig alla delar av det här viktiga arbetet, säger Agnetha.
En grupp på fyra personer får nu sitt lärande och sina kompetenser synliggjorda, steg för steg. Arbetet utgår från de kompetenser som behövs när man arbetar som restaurangbiträde i offentliga kök.
– Det här är ett positivt gäng som känner sig peppade på att lära sig och visa vad de kan. De känner sig också trygga i att få vara en del av en grupp, även om bedömningen sker individuellt. Man kan se redan nu hur dessa personer växer i sin yrkesroll.
På bilden från vänster: Narges Maousomi och Elvira Bergstedt. Det är två av medarbetarna som nu får sina kompetenser synliggjorda.
Foodix – ett digitalt bibliotek för lärande
Foodix digitala bibliotek är en stor del av Åre kommuns arbete med lärande inom offentliga kök. Där får individerna tillgång till filmer som tar upp olika ämnen och visar moment som de ska lära sig.
”Vår vision är att alla oavsett yrkesområde ska kunna använda ett gemensamt bibliotek för att bli trygga i att skapa och servera säkra, goda och trevliga måltider.” – Foodix
– Foodix har varit en del av vårt arbete länge. Vi har varit med sedan de startade. Filmerna är uppdelade i olika ämnen, som även följer uppdelningen för modulerna på ett bra sätt. När en person börjar hos oss får den direkt en länk till biblioteket och kan ta det steg för steg därifrån, säger Malin Jönsson, arbetsledande kock.
Foodix filmer grundar sig på Livsmedelsverket och de vänder sig inte bara till individer som arbetar på olika verksamheter inom offentliga kök, utan också chefer.
– Om alla skulle arbeta med Foodix är jag säker på att maten skulle tas om hand på ett bra sätt i alla led, säger Malin Jönsson.
Att skapa en trygg lärmiljö
I “Restaurangbiträde – offentliga kök” ingår flera moduler. De fokuserar på olika delar av arbetet såsom livsmedelshygien, specialkost, ergonomi, diskning och bakning. Innehållet har tagits fram gemensamt och på förfrågan av olika aktörer inom OCN-nätverket. OCN-nätverket samordnas av Nordiskt Valideringsforum. Medarbetarna i Åre kommun, som nu får sina kompetenser synliggjorda, träffas regelbundet under våren. Målet är att skapa en trygg lärmiljö där de både lär av varandra samtidigt som de lär sig av handledare under arbetets gång.
– Vi behöver anpassa vårt sätt att jobba efter hur det ser ut på marknaden och det här verktyget gör oss också till en attraktiv arbetsgivare. Vi kan inte ta för givet att de som kommer till oss kan allt, utan vi måste se till att lyfta yrket och kvalitetssäkra våra verksamheter. De som arbetar hos oss ska vara stolta över att arbeta inom offentliga kök. Det är ett viktigt jobb och det här visar att vi tar det på allvar.
På bilden från vänster: Mimmi Gustafsson och Mathias Jonsson som arbetar med lokalvård, Malin Jönsson, Benny Bergman och Agnetha Olofsson som arbetar med kök.
De personer som nu får sina kompetenser synliggjorda arbetar inom olika skolkök. Det finns också köksverksamheter som arbetar mot förskolor och äldreomsorg. Redan nu planerar Agnetha att fortsätta arbetet med flera medarbetare, när denna grupp är klar.