Språket är en viktig pusselbit för att en individ ska fungera på en arbetsplats. Det påverkar inte bara individens förståelse och möjligheten att göra sig förstådd utan skapar också förutsättningar för den att visa och berätta om sina kunskaper och färdigheter.
Att arbeta aktivt med språkutveckling kan vara en av grundstenarna för att skapa en inkluderande arbetsplats. En plats där individer får använda sig av sina kompetenser och fortsätta utvecklas.
Under våren har Nordiskt Valideringsforum arrangerat fortbildningar där just språkstöd med hjälp av OCN-metodens verktyg är i fokus.
Fortbildningarna har varit en del av olika projektarbeten och skett på uppdrag av bland annat Servicebranschens yrkesnämnd och Svenska Badbranschen.
Vad innebär språkstöd?
Språkstöd innebär att stötta och ge en individ möjlighet att öva på språket. På en arbetsplats blir kollegor och handledare viktiga stöttepelare för en individ som behöver stöd med språket.
Fortbildningarna har fokuserat på att ge handledare och bedömare konkreta tips på vad de kan tänka på när det kommer till bemötande. De har också fått tips på hur OCN-metodens verktyg kan användas för att underlätta individers språkutveckling.
Hur kan man använda OCN-metodens verktyg i arbetet med språkstöd?
Många av OCN-metodens verktyg kan användas som ett stöd för individers språkutveckling. Det finns till exempel lärprogram på olika nivåer, med ordlistor, checklistor, bilder, filmer och uppläsningsfunktion.
Rebecka Paldanius arbetar som projektledare på Nordiskt Valideringsforum. Hon har bland annat hållit i fortbildningarna om språkstöd för handledare och bedömare inom badbranschen.
”Det är otroligt viktigt att implementera språkstöd och språkutveckling i den dagliga verksamheten. Det är inte bara viktigt inom badbranschen utan för hela samhället för att kunna minska arbetslösheten i framtiden och för att stärka kompetensförsörjningen i Sverige.”
Rebecka Paldanius
Vill du veta mer?
Kontakta Rebecka Paldanius
010-1501772
rebecka@valideringsforum.se