I augusti, 2024, presenterade Socialdepartementet sina förslag för att stärka ungas ideella engagemang. Ett av förslagen handlar om att synliggöra och verifiera de kunskaper och färdigheter som unga utvecklar när de väljer att engagera sig. I utredningen lyfts Nordiskt Valideringsforum som den största rikstäckande aktören för validering av generella kompetenser.
Erkännande av generella grundläggande kompetenser för arbetslivet. Det är en av Nordiskt Valideringsforums kärnfrågor. Ett arbete som också linjerar med OCN-metodens värdegrund: Allt lärande är värt erkännande.
”Genom att skapa möjligheter för fler att både lära sig, berätta, visa vad de kan och få ett erkännande för det skapar vi ett samhälle där fler människor har en naturlig och viktig plats.”
"Underlätta, utbilda, uppskatta - så erkänns ungas ideella engagemang"
Socialdepartementets utredning föreslår flera aktiviteter framöver, bland annat att Folkbildningsrådet ska synliggöra och verifiera ungas erfarenheter och kompetens genom digitala mikromeriter.
I utredningen lyfts också Nordiskt Valideringsforum som en viktig aktör i arbete med att erkänna generella kompetenser för yrkeslivet:
”När det specifikt gäller generella kompetenser, de lägre SeQF nivåerna och arbete med validering av ideellt engagemang finns dock ett begränsat antal aktörer. Den största, och en av de få som är rikstäckande inom detta spann, och som har en kvalitetssäkrad metod och en digital plattform, är Nordiskt Valideringsforum.”
– Vi är de enda i Sverige som har en nivåplacerad kvalifikation för generella grundläggande kompetenser för arbetslivet. En kvalifikation som också används av alla våra kunder, så väl i arbetsmarknadsinsatser som i branschvalideringsmodeller, säger Anna Karin, VD på Nordiskt Valideringsforum.
”Validering av ungas kompetens öppnar dörrar till arbetsmarknaden”
I utredningen lyfts projektet ”Validering av ungas kompetens öppnar dörrar till arbetsmarknaden”. Ett projekt som genomfördes av Studieförbunden i samverkan, med stöd av medel från Allmänna Arvsfonden.
Under projektet (2015–2018) validerades 1 682 ungdomar i bland annat föreningskunskap, demokrati och ledarskap. Arbetet ledde till ökad självkänsla, en ökad medvetenhet och framför allt ett erkännande i form av ett kompetensbevis.
Vilka är Nordiskt Valideringsforum?
Nordiskt Valideringsforum har sedan 2013 arbetat med OCN-metoden med syftet att kvalitetssäkra lärande och ge erkännande till individers reella kompetens. OCN-metoden står för Open College Network och är en internationellt vedertagen metod som uppfyller samtliga kriterier och riktlinjer för validering i Sverige och EU. I processen ingår kartläggning, lärande, bedömning och erkännande och metoden linjerar med Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF.
Att arbeta med OCN-metoden innebär att utbildade bedömare utgår från digitala bedömningsunderlag för att bedöma individers kompetenser. Bedömningen granskas och verifieras genom en intern kvalitetssäkrare och en extern, nationell kvalitetssäkrare, innan ett intyg utfärdas. Intygen kan sen kontrolleras med en kryptografisk äkthetskontroll via QR-kod.