Fler yrkesområden, fler branscher, fler kommuner och organisationer samt fler företag. Och framförallt fler personer som fått erkännanden för vad de faktiskt kan. Kompetensförsörjningen förbättras. Allt fler inser fördelarna med yrkesprofilering, kartläggning och validering. Vi har också blivit fler som GÖR istället för att bara prata.
Nu går det fort. Ibland såpass fort att vi inte riktigt hinner berätta vad som händer för omvärlden. Fokus under hösten har verkligen varit att leverera i pågående projekt. Här kommer ett axplock från året som gått, bland annat flera case som vi ser fram emot att framöver kunna lyfta som goda exempel på samarbeten, projekt och kundsamverkan.
Yrkesprofilering
De Öppna Programmen som ingår i OCN-nätverket har vidareutvecklats under året, både innehålls- och antalsmässigt. De Öppna Programmen består av ett 20-tal yrkesområden som kan användas för validering under insteg/introduktion till olika yrkesområden. Tidigare framtaget innehåll inom generella arbetslivskompetenser finslipades och där olika moduler är kvalitetskritiska och därför ingår i olika yrkesprofiler.
Dessutom har vi jobbat på uppdrag åt olika branschaktörer;
På uppdrag av Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, har vi tillsammans med stöd av OCN-metoden och företrädare för yrkesområdet tagit fram yrkesprofiler inom energiområdet. Yrkesprofilerna var kundservice, distributionselektriker/belysningselektriker, drifttekniker elnät och beredare.
Samarbetspartner i projektet var även Energiföretagen. De gav oss sedan kompletterande uppdrag att ta fram yrkesprofiler inom Fjärrvärme. Arbetet med Energiföretagen skedde under våren/sommaren och avslutades i september. Yrkesprofilerna var drifttekniker kraft-/fjärrvärmeverk och distributionstekniker/distributionsnät.
Tidigare framtagna yrkesprofiler inom återvinning; medarbetare på återvinningscentral, chaufför (miljöarbetare) och trafikledning, kompletterades under hösten med profiler inom vatten och avlopp; Tekniker ledningsnät, drifttekniker vattenverk, drifttekniker reningsverk och mätartekniker. Detta skedde inom ramen för projektet Enklare väg till ett arbete via återvinning. Många återvinningsbolag har nämligen även verksamhet inom vatten och avlopp. Engagemanget bland de deltagande företagen var mycket stort och många väntar nu på att få komma igång att använda yrkesprofilerna!
För att skapa en inkluderande arbetsmarknad där kompetensförsörjningen fungerar bättre fick vi även av Sobona uppdrag att ta fram yrkesprofiler på introduktionsnivå inom grundläggande skötsel och underhåll av fastigheter samt besöksnäring och kulturarv. Det gör att företag och andra aktörer kan skapa strukturerade introduktioner till dessa yrkesområden, så att fler kan komma vidare och utveckla sig. Arbetsförmedlingen bidrar med finansiering via främjandemedel.
Viktigt att poängtera är att innehållet kompletterar yrkesprofiler och valideringsmodeller som finns på högre nivåer inom dessa branscher. Att arbeta med introduktion ökar inflödet till yrkesområdet och fler kan utvecklas vidare och validera kompetens på högre, motsvarande mer formell, nivå.
Inom fastighet handlade det om att skapa grundläggande tillsyn, skötsel och underhåll av fastigheter, grundläggande städ inom fastigheter, grundläggande fastighetsnära återvinning samt att även inkludera befintligt innehåll kring grundläggande skötsel och förvaltning av utemiljö. Inom besöksnäring och kulturarv handlade yrkesprofilerna om värd och assistent inom museiverksamhet.
Validering
Vi har inte sammanställt statistiken för året, men våra uppdragsgivare har genomfört mellan 1-2000 valideringar under året, med stöd av OCN-metoden. De som säger att “det är ju ingen som validerar” har helt enkelt fel. Det gäller i alla fall inte dem som arbetar med OCN 2.0. Mycket har dessutom hänt i processer, verktyg och genomförande under de senaste åren.
Validering på mer grundläggande nivå, med de öppna programmen i OCN-nätverket, ökar i popularitet. Ett antal ytterligare kommuner har anslutit sig under året och jobbar nu vidare. Även andra aktörer, såsom Talangakademin, använder de öppna programmen.
Inom städbranschen fortsätter SRY med validering mot sitt yrkesbevis. Detta kan vi berätta mer om vid tillfälle. Likaså att utemiljöbranschen, med TCYK i spetsen, använder nu OCN-metoden för att validera kompetenser och ge ut ett kvalitetssäkrat yrkesbevis (YB1).
Inom återvinningsbranschen är ett av de viktigaste projekten det som Sobona, Nordiskt Valideringsforum, Renova, Gästrike återvinnare och Kommunal idag driver. Även Transport ingår i styrgruppen. Tillväxtverket är huvudfinansiär och projektet lyfts av dem som ett gott exempel. Läs exempelvis här.
Ett stort tack till alla våra kunder och samarbetspartners för fantastiskt och inspirerande samarbete under året som gått! Vi ser med spänning fram emot att under 2020 fortsätta vara med och skapa förutsättningar för erkännanden av ännu fler personers kunskaper, färdigheter och kompetenser. Under tiden önskar vi er alla en riktigt god jul och gott nytt år!
Kartläggning
Kompetenskartläggning ingår i valideringsprocessen, som en naturlig del. Men det går även anpassa Atlas, kartläggningsverktyget, för specifika ändamål.
Exempel på uppdragsgivare under året för detta är Northvolt, som använt verktyget för att kartlägga kompetenser hos intresserade arbetssökande. Green Landscaping kommer använda en variant av verktyget för att hålla koll på vilka medarbetare som har vilka kompetenser.
För mer information
Kontakta gärna oss för att veta mer! Jobbar du med en specifik bransch och vill veta mer om branschmodeller för validering kan vi tipsa om ett seminarium som vi håller den 21 januari. För ytterligare inspiration tipsar vi gärna om Sobonas valideringskonferens den 26 mars!
Dela gärna detta med vänner och kollegor. Tack på förhand!