Olika roller i valideringsprocessen
Validering enligt OCN-metoden är en process där många personer spelar en viktig roll för att arbetet ska vara kvalitetssäkert, tydligt och bra för alla inblandade. Rollerna inom validering fyller olika funktioner och tillsammans skapar de ett system där deltagares kompetenser kartläggs, utvecklas, bedöms och erkänns.
Vi på Nordiskt Valideringsforum utbildar OCN-bedömare som arbetar inom många olika yrken och yrkesområden. Deras roll i valideringsprocessen är att utföra just validering av personers kunskaper och färdigheter inom specifika områden. Kunskaper och färdigheter är uppdelade i olika moduler. I dem konkretiseras och förtydligas det som individen behöver kunna i läranderesultat och bedömningskriterier.
Utbildningen till OCN-bedömare består av fyra halvdagar. En person som har gått en utbildning och sedan utfört godkända valideringar får ett kompetensintyg och blir certifierade OCN-bedömare. För att få titeln yrkesbedömare behöver personen också uppfylla branschens krav på till exempel yrkeserfarenhet.
En av våra medarbetare som håller i utbildningar för OCN-bedömare är Rebecka Paldanius.
Vad får deltagarna lära sig i utbildningen?
– Första passet handlar om att definiera alla viktiga begrepp, som till exempel validering, OCN-metoden, SeQF samt de olika roller som finns och respektive rolls ansvar. De tre andra passen handlar om att börja använda informationen i praktiken utifrån valideringsprocessens olika steg, säger Rebecka Paldanius.
Läs mer om OCN-metodens olika verktyg.
Under utbildningens gång får deltagarna också lära sig det digitala systemet som används under validering och göra praktiska övningar för att komma i gång.
– Det är alltid väldigt spännande och lärorikt att hålla i utbildningarna. Kursdeltagarna har olika bakgrund och erfarenhet och bidrar med frågor och dialoger som skapar en bra dynamik. Vi kopplar det till verkligheten och tydliggör olika delar med exempel och analyser. Det kan uppfattas som mycket information i början men senare under utbildningen brukar mycket falla på plats då det teoretiska kopplas med det praktiska i valideringsprocessen, säger Rebecka.
Vad skulle du säga är en bedömares viktigaste uppgift?
– Att tillsammans med individen som blir validerad genomföra valideringsprocessen på ett kvalitetssäkert sätt. Bedömaren samordnar hela processen och ansvarar också för den slutliga bedömningen och dokumentationen av individens kunnande, säger Rebecka.